| Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése |
| Szerző |
Üzenet |
Lucy Knight Külsős

|
Elküldve: Szomb. Aug. 2009 01, 12:17 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Nekem a legutolsó fejezetnél volt egy ilyen idegességi fejlődésem.
Az első szakaszban az volt, hogy "úristen". A második szakasz a "tejóég, mindjárt lejár az idő". Aztán a "de márcsak fél oldal, jöjjön már valaki!!!". "Tejóég, ittvannak érte, mostmár télleg történjen már valami!!!!!!!" És az utolsó mondat utáni hangulatot az orvosi műszerek halál beálta utáni sípolásával lehet jellemezni, meg egy üres vonallal... De csatlakozom, sztem is ez volt eddig a legjobb könyv. És annyira büszke voltam magamra, hogy a Shondás fordulatot már a második könyv alatt kitaláltam  |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Lena Kaveni

|
Elküldve: Hétf. Aug. 2009 03, 4:23 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Az egész könyv nagyon jó volt, de a legjobban Yaan jellemfejlődése tetszett. Már a korábbi kötetekben is fejlődött, de most lett a leglátványosabb, hogy már nem egy idióta kamaszfiú, hanem igaz férfié érett, aki vállalja a hibás döntéseiért a felelősséget és hűséges katonája a CSU-nak, de ennek ellenére mégis igyekszik védeni a régi családját, még akkor is, ha ez a kettő ütközik egymással. Jó, mondjuk most is vannak azért érdekes dolgai, pl. hogy képes komolyan elhinni, hogy Martyn világhódító tervei az emberiség hasznát szolgálják. Szegényt nagyon sajnáltam a végén, gyakorlatilag mindenki elárulta, akiben csak megbízott, bár van egy olyan érzésem, hogy a látszat csal és nem egészen úgy történt a dolog, ahogy így elsőre látszik, Lichiről például nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy csak úgy elárulná Yaant.
Aminek nagyon örültem még, az Malin mama volt, remélem nem deportálták örökre a sztoriból, és előkerül még az utolsósó kötetben, meg Giin és Maarya, jó volt látni, hogy a mindig a munkájának és a családjának élő Giin is megtalálta a szerelmet.
Idősebb Yaan meg most már a csótányoknál és a patkányoknál is magasabb szinten űzi a gusztustalanság művésztét, az utolsó fejezetben már egyenesen hányingerem volt a fickótól.
Rundi halála viszont meglepett, én eddig abban a tudatban éltem, hogy ő lesz a „főgonosz”, remélem azért posthumus kiderülnek még az indítékai. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Mizandra Kaveni
|
Elküldve: Kedd. Aug. 2009 04, 2:50 pm Hozzászólás témája: 3. kötet |
|
|
| Valamit kifelejtettem: Nagyon tetszett Judy csetlésbotlása botcsinálta katonaként. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
mogul Kaveni
|
Elküldve: Vas. Aug. 2009 09, 10:34 am Hozzászólás témája: |
|
|
Nekem a legutolsó fejezetnél volt egy ilyen idegességi fejlődésem.
Az első szakaszban az volt, hogy "úristen". A második szakasz a "tejóég, mindjárt lejár az idő". Aztán a "de márcsak fél oldal, jöjjön már valaki!!!". "Tejóég, ittvannak érte, mostmár télleg történjen már valami!!!!!!!" És az utolsó mondat utáni hangulatot az orvosi műszerek halál beálta utáni sípolásával lehet jellemezni, meg egy üres vonallal...
Je, en biztos vagyok benne, hogy Yaan nem halt meg
Az utolso sorokat ugy ertelmeztem, hogy majdnem fejbe lovi magat, de ezt megakadalyozza valaki. Jo, persze lehet, hogy ugy, hogy o lovi le Yaant, de ennek mi ertelme lenne? Valoszinuleg csak elkabitottak (sot, lehetseges, hogy bekalkulaltak az ellenallasat).
(Bocsnat, hogy igy kuldom, kicsit nehezen ismerem ki magam a Forum oldalan.) |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
mogul Kaveni
|
Elküldve: Hétf. Aug. 2009 10, 1:50 pm Hozzászólás témája: hosszú lére ereszett köszönet |
|
|
Kedves Eta, nagyon köszönöm, hogy ilyen fantasztikus könyvet alkottál! Gyönyörűen kidolgozott világot hoztál létre, emellett a könyv letehetetlen
Nekem a második kötet tetszett a legjobban, jóllehet izgalom és körömrágás tekintetében a harmadik is volt annyira jó, mégis: a másodikban kezdtek összefonódni a szálak és váltak nyilvánvalóvá az indítékok és a jellemek, vszlg ezért ez a kedvencem.
Ilyen jó sci-fit ritkán találok, különösen nem magyar szerzőtől. Azért lelkendezek ennyire, mert ritkán olvasok ennyire „nyitott” világról. Lehet, hogy rosszul fogalmazok ezzel a nyitottal, mindenestre arról van szó, hogy nem érzem azt a fictionök esetén gyakori és engem borzasztóan idegesítő elemet, hogy minden mindennel összefügg, vagy hogy egy pici, zárt térben mozognánk (kevés szereplővel, e gyengébbek kedvéért). Ez esetben úgy érzem, hogy minidg előkerülhetnek mellékszálak, megjelenhetnek új emberek, új bolygók, új kultúrák, hogy „valóban” egy univerzumban járunk, csak éppen nem kerül(het) szóba minden (lévén, hogy 3 ember szemszögéből látjuk a világot).
Vicces volt visszaolvasni a korábbi megjegyzéseket, pláne a sajátomét . Rögtön revideálnám is akkori kritikus megjegyzéseimet éppen a fentiek miatt. Akkor keveselltem a külső világ ábrázolását, most úgy látom, éppen megfelelően lett bemutatva. Vélhetően azért szerepel a külső világ -ha fogalmazhatok így- színtelenül az első részben, mert kaveni (vagy frissen kiszakadt) szemszögből látjuk (ill. éppen hogy nem látjuk), vagy egy árvaházi kiskamaszéból. (Erről jut eszembe, a külső világ leírását végül megvágta a kiadó? Így utólag nincsen hiányérzetem.) Az érzelmek ábrázolását akkor szűkösnek ítéltem, ma elfogadom akkori válaszodat (pl., hogy a Kaven ilyen értékrend alapján működik). A szereplők fizikai külsejének leírására, amit pedig a többiek közül az első rész kapcsán sokan hiányoltak, nagyon szépen és plasztikusan sor került a köv. kötetekben. (Persze ettől még marad a kérdés, hogy az első benyomások mennyire „igazak”, lehet, hogy a szerző előtt már annyira készen él a világ vagy a karakterei, hogy nehezen tud a saját tudásától elvonatkoztatva írni róluk, így támad(hat) az olvasóban hiányérzet.)
A másik, ami nagyon tetszett, az a 20. századi (földi) történelemre áthallás. Feltételezem, hogy ez szándékos volt, ugyanakkor egyáltalán nem erőltetett. Hiszen ezek a dilemmák bármely diaszpóra-közösségre, üldözött kisebbségre (pláne, ha vallásos kisebbségről van szó) jellemzőek lehetnek. (Vö: az Erton-Tobelt vitát.) Ezt az egész párhuzamot (bár ez asszem túl erős szó, inkább maradnék az áthallásnál) nagyon finoman (elegánsan?) kezelted.
(Egyébként van elvi jelentősége, hogy a 20-21. századot az ókorba sorolják?)
És akkor jön néhány tippem a felmerülő kérdésekre
Szerintem:
• Groom azért nem (vagy azért így) avatkozott be, mert az elnök embere (eszerint vélhetőleg tudott a kegyelmezési szándékról is). Emellett az a benyomásom, hogy ő is kiszakadt (az ifj. Groom talán majd a Bokraa szelemében nevelkedik, már ha életben marad
• Martin elnök tényleg hosszúéletű (vagy legalábbis mindent megtesz, hogy ez így legyen), erre sok utalás van, legjobban a michaeljacksonos kesztyűviselés tetszik
Talán éppen azért akarja felszámolni a Kavent (ami nem egyenlő a Kaven tagjainak kiirtásával!) mert olyan jól ismeri. Egy korábbi hozzászóló védte az elnököt, én is így teszek: a Kaven számomra nemcsak a nagycsaládi együttélésről szól, hanem egy vallásos-gazdasági rend(szer)ről is, ami éppen úgy problematikus (a regényben is), mint a nagycsalád (én megbolondulnék, ha –egyébként imádott- közvetett és közvetlen családtagjaimmal kellene együttélnem, de ez egy másik topikhoz tartozik . Szerintem kiderül a könyvből: Martinnak mind a (vallásos?) bezárkozás, mind a gazdasági (túl)hatalom ellen kifogása van. A kiszakadtak hatalmas tömege nyilvánvalóvá teszi, hogy a Kaven nem Paradicsom, így teljesen érthető mind az ifjabb, mind pedig az érett Yann hozzáállása Martin eszméihez és céljaihoz. Persze más kérdés, hogy az elnök nem puszta szívjóságból akar modernizálni, ráadásul az eszközei is visszataszítóak.
De éppen ez tetszik a regényben: sok minden ambivalens, sőt relatív. Ha már erről van szó, remek volt Giin beavatási beszéde a múlt megismerhetetlenségéről (persze kaján énem rögtön megkérdezi, ezek szerint Yannról azért lesz ennyire pozitív képünk, mert a lánya lesz az elbeszélő? És ezért remélem, hogy az öreg Yann indítékairól kiderül valami más is, valami több az irigységről és a gonoszságról. Rundi halála pedig gyönyörű húzás volt!
Amit kicsit sajnálok, az a szép narancssárga borító eltűnése (persze, ez sem rossz), a 3. kötet címe (az Árulás), különösen a fülszöveg „elszólása”: ebből nyilvánvaló volt, hogy Linda fel fogja adni Yannt.
Bocsánat, hogy ilyen hosszan írtam, remélem, nem gond, hogy itt fogalmaztam meg a véleményemet, és nem szedtem szét a különböző fórumok között.
Még egyszer nagyon köszönöm a regényt, és nagyon varom a 4-ket!!! |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Sastojci Elsőszülött
Csatlakozott: 2006.12.17. Vasárnap 22:02 Hozzászólások: 83 Tartózkodási hely: Sopron
|
Elküldve: Hétf. Aug. 2009 10, 8:01 pm Hozzászólás témája: Re: hosszú lére ereszett köszönet |
|
|
| mogul írta: |
| a 3. kötet címe (az Árulás), különösen a fülszöveg „elszólása”: ebből nyilvánvaló volt, hogy Linda fel fogja adni Yannt. |
Lehet, hogy én működök hülyén, de talán csak azért, mert egy lendülettel olvastam ki az egészet: nekem nem volt egyértelmű. Sőt, igazából az első oldalak után teljesen kiszállt minden infó a fejemből, amit a cselekményről előre tudtam (fülszöveg + részlet), és pl. mikor Lichi majdnem meghal, egy pillanatra elhittem, hogy tényleg meghalhat, és eszembe se jutott, hogy már korábban olvastam, hogy Judy a 10. fejezetben majd úgy dönt, hogy meglátogatja Gromot. Ugyanez az árulással is: abszolút nem számítottam rá olvasás közben, hogy majd elárul valakit valaki, akiben bízott. Pedig tudtam, de egyszerűen nem gondolkodtam rajta.
És ami még nagyon mókás volt: Emily-ről mikor először olvastam az azóta százszor újraolvasott részletben, simán azt hittem, hogy Judy kislánya. Aztán mikor kiderült az első fejezetben, hogy nincs lánya, el is feledkeztem róla, és mikor odáig jutottam az olvasásban, hogy Nora rábízza a kislányt Judyra, akkora koppanással esett le a tantusz, hogy szinte hallottam a visszhangját. Pedig akkor nem is gondoltam még végig mindent. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
mogul Kaveni
|
Elküldve: Hétf. Aug. 2009 10, 9:07 pm Hozzászólás témája: Re: hosszú lére ereszett köszönet |
|
|
[quote="Sastojci"]
| a 3. kötet címe (az Árulás), különösen a fülszöveg „elszólása”: ebből nyilvánvaló volt, hogy Linda fel fogja adni Yannt. |
| Sastojci írta: |
Lehet, hogy én működök hülyén, de talán csak azért, mert egy lendülettel olvastam ki az egészet: nekem nem volt egyértelmű. Sőt, igazából az első oldalak után teljesen kiszállt minden infó a fejemből, amit a cselekményről előre tudtam (fülszöveg + részlet), és pl. mikor Lichi majdnem meghal, egy pillanatra elhittem, hogy tényleg meghalhat, és eszembe se jutott, hogy már korábban olvastam, hogy Judy a 10. fejezetben majd úgy dönt, hogy meglátogatja Gromot. Ugyanez az árulással is: abszolút nem számítottam rá olvasás közben, hogy majd elárul valakit valaki, akiben bízott. Pedig tudtam, de egyszerűen nem gondolkodtam rajta. |
En pedig a 2 kotetet olvastam egyszerre (marmint a 2-3-t es egymas utan, nem egyszerre ), ezert nagyon lenduletben voltam, de mielott nekilattam a 3-nak, elolvastam a fulszoveget. Ezert, ahogy Eta kinyirta Esztereket, mar alig vartam, hogy Mata Hari besetaljon a kepbe (a fulszoveg miatt, mert azt nehezen tudtam elkepzelni, h Eszter is hunyo legyen) |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Poggi Tanácstag

Csatlakozott: 2006.12.25. Hétfő 18:51 Hozzászólások: 73 Tartózkodási hely: Budapest
|
Elküldve: Hétf. Aug. 2009 10, 10:12 pm Hozzászólás témája: Re: hosszú lére ereszett köszönet |
|
|
| • Groom azért nem (vagy azért így) avatkozott be, mert az elnök embere (eszerint vélhetőleg tudott a kegyelmezési szándékról is). Emellett az a benyomásom, hogy ő is kiszakadt (az ifj. Groom talán majd a Bokraa szelemében nevelkedik, már ha életben marad ;) |
Grom mindeképpen kaveni származású. Egyrészt vélhetőleg a Freymen család sarja - Nora és Jontan hozzájuk hűtlen leidősebb leányának - ifj. Norának - a fia az alapján, amit a második kötetben beszélnek ifj. Noráról és az alapján is, amit Lichi mond a szüleiről és nagyszüleiről. És persze hasonlít Davidra... Továbbá, ha véletlen mégse lenne Freymen-leszármazott, akkor is ismeri a kaveni himnuszt (2. kötet utolsó fejezet legvége) és valamennyire tud érzékelni is (3. kötet utalásai, ha kell, megkeresem a pontos oldalszámokat is, zavarba ejtően alapos jegyzeteket készítettem olvasás közben....) |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Luthien Lovemagic Kaveni

Csatlakozott: 2007.01.05. Péntek 15:20 Hozzászólások: 20 Tartózkodási hely: Szeged,Besenyszög
|
Elküldve: Kedd. Aug. 2009 11, 12:28 am Hozzászólás témája: Re: hosszú lére ereszett köszönet |
|
|
| Poggi írta: |
• Groom azért nem (vagy azért így) avatkozott be, mert az elnök embere (eszerint vélhetőleg tudott a kegyelmezési szándékról is). Emellett az a benyomásom, hogy ő is kiszakadt (az ifj. Groom talán majd a Bokraa szelemében nevelkedik, már ha életben marad  |
Grom mindeképpen kaveni származású. Egyrészt vélhetőleg a Freymen család sarja - Nora és Jontan hozzájuk hűtlen leidősebb leányának - ifj. Norának - a fia az alapján, amit a második kötetben beszélnek ifj. Noráról és az alapján is, amit Lichi mond a szüleiről és nagyszüleiről. És persze hasonlít Davidra... Továbbá, ha véletlen mégse lenne Freymen-leszármazott, akkor is ismeri a kaveni himnuszt (2. kötet utolsó fejezet legvége) és valamennyire tud érzékelni is (3. kötet utalásai, ha kell, megkeresem a pontos oldalszámokat is, zavarba ejtően alapos jegyzeteket készítettem olvasás közben....) |
Szerintem is David legidősebb nővérének a fia. Ezt az is mutatja, hogy mikor megemlítik előtte Nora Feyment, eléggé szembetűnő a reakciója. A kaveni származását az is mutatja, hogy egyáltalán nem zavarja pl: Malin, pedig biztosan tudja róla, hogy Kaveni, vagy ott van Sheron is, akit fiaként nevel a könyv vége felé. _________________ Yiikis erde k’stangis
ye-miiniti raat’s
puuyas erd’ ka-yichis
miig’s sasęrv’ ka-maat’s
(Az erősek dala részlet) |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
mogul Kaveni
|
Elküldve: Kedd. Aug. 2009 11, 12:20 pm Hozzászólás témája: Re: hosszú lére ereszett köszönet |
|
|
| Luthien Lovemagic írta: |
| Poggi írta: |
• Groom azért nem (vagy azért így) avatkozott be, mert az elnök embere (eszerint vélhetőleg tudott a kegyelmezési szándékról is). Emellett az a benyomásom, hogy ő is kiszakadt (az ifj. Groom talán majd a Bokraa szelemében nevelkedik, már ha életben marad  |
Szerintem is David legidősebb nővérének a fia. Ezt az is mutatja, hogy mikor megemlítik előtte Nora Feyment, eléggé szembetűnő a reakciója. A kaveni származását az is mutatja, hogy egyáltalán nem zavarja pl: Malin, pedig biztosan tudja róla, hogy Kaveni, vagy ott van Sheron is, akit fiaként nevel a könyv vége felé. |
Aha, nagyon erdekeseket mondtok, nekem ez mind elkerulte a figyelmemet. El tudom kepzelni, hogyan reagalt, amikor meglatta David kepet Judy szobajaban... Es leirnatok, mi tortent, amikor Norat emlitettek elotte? Nem emlexem erre es nincsenek nalam a konyvek.
Ebben az esetben meg inkabb el tudom kepzelni, hogy Martin embere (es a SE-tagsag csak eltereles), ugyanakkor szoros baratsagat is Yannal. Bar ez lehet csak makacs ragaszkodas egy hibas, amde vonzo elkepzeleshez  |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Sastojci Elsőszülött
Csatlakozott: 2006.12.17. Vasárnap 22:02 Hozzászólások: 83 Tartózkodási hely: Sopron
|
Elküldve: Kedd. Aug. 2009 11, 7:56 pm Hozzászólás témája: |
|
|
| Ami nagyon tetszett, újraolvasva a Siara-ének. Most már azt is értem, miért volt Lennen kedvence. Nagyon aranyos. Szeretem, hogy a kaveni hagyomány mindig összecseng a történettel. Bár ez is azt erősíti bennem, hogy Leon nem fogja túlélni a háborút. Féltem. De azért reménykedni szabad. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
zugloimama Külsős
|
Elküldve: Hétf. Júl. 2010 19, 2:03 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Kedves Etelka!
A nagylányom hívta fel a figyelmemet a "Csodaidők" c.kónyvre.Azt mondta:"Anya ez neked biztosan tetszeni fog."Kólcsón adta a köteteket,és nagyon gyorsan el is olvastam.Annyira tetszett a történet,hogy a 4.-ik kötet megjelenéséig újra elolvastam az egészet,hogy képben legyek.Az utolsó kötet is olyan izgalmas és fordulatos volt mint az előző három.Éppen ezért magamnak is megrendeltem,hogy bármikor újra olvashassam.Köszönöm,hogy részese lehettem a"Csodaidők" fantasztikus és varázslatos csodavilágának.Szeretném remélni,hogy tartogat még a tarsolyában hasoló történeteket az olvasók nagy örömére. Kívánok a megvalósításhoz jó erőt,egészséget;a családjához és a hivatásához sok örömöt,boldogságot:64 éves nagymama |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
admin Kaveni
|
Elküldve: Kedd. Júl. 2010 27, 4:30 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Kedves zuglóimama, nagyon köszönöm a kedves szavakat! Remélem, lesz majd időm írni, és jobban is sikerül, mint a Csodaidők.  |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
p.petra Külsős
|
Elküldve: Pént. Júl. 2010 30, 7:09 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Huh!!
Épp most tettem le az utolsó részt. Egyenlőrre kavarognak róla a gondolatain, de imádtam!! Mind a 4 részt! A 2. és a 3. rész között a körmömet rágtam míg meg nem jött a futár és neki nem eshettem(gondolom érthető okokból, ha a második rész végét nézzük).
A kedvenc szereplőm végig Judy volt, imádtam ahogy a dolgokhoz viszonyult, és ahogy feldolgozta a tőrténteket. És Davidot is nagyon szerettem a Kiszakadtakban. Imádtam hogy nem egy tipikus tündérmese ahol mindenki annyira tökéletesen boldog a végén hogy az már szinte lehetetlen. Persze amikor meghalt valaki akit szerettem akkor nem így gondoltam.
Viszont lenne egy kérdésem ami többször is feltűnt a végén. Lemult otthagyták a Niesen?
Mert ha nem akkor mi lett vele? De ha igen akkor Doront nem értem... És teljesen egyedül otthagyták?!
Ja! És még egy kérdés amit lehet hogy korábban mondjuk már megválaszoltál csak elkerülte a figyelmem Miért pont olyan színűek a borítók amilyenek? Azthiszem az 1.-t és a 4.-et értem de a másik kettőt nem.
Előre is köszönöm a válaszodat!
Petra |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
admin Kaveni
|
Elküldve: Pént. Júl. 2010 30, 9:15 pm Hozzászólás témája: |
|
|
| p.petra írta: |
Huh!!
Viszont lenne egy kérdésem ami többször is feltűnt a végén. Lemult otthagyták a Niesen?
Mert ha nem akkor mi lett vele? De ha igen akkor Doront nem értem... És teljesen egyedül otthagyták?!
Ja! És még egy kérdés amit lehet hogy korábban mondjuk már megválaszoltál csak elkerülte a figyelmem Miért pont olyan színűek a borítók amilyenek? Azthiszem az 1.-t és a 4.-et értem de a másik kettőt nem.
Előre is köszönöm a válaszodat!
Petra |
Örülök, hogy tetszett a könyv! Igen, Lemul ott maradt a Niesen, ez valamiért kiszerkesztődött a könyvből, de remélem, ha egyszer megjelenik a Zöld csillagok, erre is magyarázatot kapsz.
A borítók meg azért lettek ilyen színűek, mert csak. Ráció nem volt bennük, az biztos.  |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
R.W. Külsős
|
Elküldve: Hétf. Aug. 2010 30, 5:19 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Nagyn nehéz elmondani, hogy mi tetszett. Minden! Az első kötet első fejezetétől kezdve az a negyedik kötet utolsó szaváig minden. Talán ha mégismeg kéne mondanom, azt válaszolnám, hogy az a három jelenet, amikor a főszereplők egyenként találkoznak Malinnal. Azok közül is talán leginkább Judy szemszögéből. Azon majdnem sírtam, annyira örültem, hogy Malin életben van, mertő az egyik kedvencem.
És persze odavoltam még Grom beszólásaiért, a Giin/Maarya részeket és minden részt, ahol Shaayinn megszívja
És még valami:
| Idézet: |
Mert ha nem akkor mi lett vele? De ha igen akkor Doront nem értem... És teljesen egyedül otthagyták?! |
Én azt hiszem, Lemulnak még szerepe lesz ott, a Niesen. Emlékezz csak, Emilie is odakerül valahogy, hiszen ott ír könyvet Nagy Andreasról. Azt tippelem, kettőjük között még lesz valami...  |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
|